Pozivamo Vas na pohod u Gorski kotar i posjet Nacionalnom parku Risnjak,, šumovitom gorskom masivu u Gorskom kotaru, koji je ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Površina nacionalnog parka je 64 km2, a zbog čvorišnog položaja na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Panoniju, na malom su području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste. Ljubitelji prirode na Risnjak dolaze zbog ljepota planine, šume, voda i krša.
Najviše je planinara koje osobito privlači prostor oko najvišeg vrha masiva. Vrh Risnjaka podjednako je atraktivan u sva godišnja doba, zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvijetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad se šume kupaju u različitim bojama. Bogati životinjski svijet ovoga nacionalnog parka osim „zaštitnika” risa čine i smeđi medvjed uz vuka,, tri najveće zvijeri u Evropi.. Risnjak je poznat i po veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.
Pohod koji je pred nama ,najbolje će dočarat riječi velikog zaljubljenika u Risnjak, poznatog botaničara, i glavnog inicijatora proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom.pok.Ive Horvata: “Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.”
Plan pohoda
Nedjelja, 19. lipnja 2022.
06:00h ‐ polazak s parkirališta kod OŠ Side Košutić Radoboj
08:00h ‐ dolazak u Crni Lug
08:30h ‐ polazak prema domu na 1418 m ( 3h)
Odmor u domu i odlazak na vrh Veliki Risnjak 1526m
Povratak kružnom stazom u Crni Lug (3h)
18:00h – polazak za Radoboj
Oprema
Standardna planinarska. Zaštita od sunca (naočale, krema, kapa). Poželjni hodački štapovi. Hrana i piće iz ruksaka. UZETI MINIMALNO 2-3 LITRE VODE. Dom ne radi, nema izvora vode duž staze.
Cijena i prijave
Dežurstvo je u srijedu i četvrtak 19-20:30.
Cijena prijevoza i ulaznice u NP Risnjak iznosi 120 kn. Pohod je sufinanciran od strane KZŽ.
Napomena
Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.